8/27/2009

Trobant el primer forat de donut!

Mmmmm… Un misteri… L’altre dia esmorzant, vaig posar el dit pel forat del donut, i el vaig anar rosegant pels laterals pensant en el perquè del forat… Un forat circular del tamany de 2 dits al centre…. Per què? Per estalviar pasta i fer-los més rendibles? Per posar-hi el dit? I finalment avui, he decidit emprendre la recerca per la xarxa sobre els forats dels donuts!

Doncs resulta que els pares dels donuts son els “olykoeks” que eren unes pastes fregides ( sense forat) que es feien els holandesos des d’ aproximadament el segle XVI. Durant més de 2 segles els avui en dia anomenats donuts, van ser sense forat, fins que al 1847, un cuiner mariner que travessava l’Atlàntic cap a les Amèriques, va decidir fer-los-en-hi un per poder fregir-los millor, més ràpid i poder evitar la part crua que sempre quedava al centre de la pasta. Vet aquí l’origen del forat: ni per estalviar, ni per posar-hi el dit sinó per coure’ls millor! I la paraula donuts? Doncs bé… Això ja es una mica més complicat, el que està clar és que prové de “dought” i de “nuts”, “pasta de fruits secs”. Per què fruits secs? Doncs perquè es creu que en alguns llocs es posava algun tipus de fruit sec a l’orifici central per decorar-lo i millorar-li l’aspecte i el gust.

Però també tenim una variable de la historia, per mi més fictícia, i probablement més llegendària, que ens diu que un timoner, tenia “olykoeks” que la seva li havia donat per al viatge, però com que havia d’estar atent al timó, no podia menjar-se’ls. Per poder fer-ho, els va clavar al timó, i vet aquí una altra variable al possible origen dels donuts.

Potser no tindrem clar l’origen dels donuts, però aquest estrany pastisset, amb un forat al mig i recobert de sucre, melmelada o diferents condiments, és un gran negoci que mou grans quantitats de calers i que tan els americans com algunes societats europees, els utilitzen imprescindiblement per esmorzar o per picar alguna cosa, i sen pot trobar a una gran part de les empreses, de les cases i de les botigues d’aquests.



Salut i força als donuts!

1 comentari:

  1. Es cuiós això dels donuts. Pensar perqué un donut té forat es una de les coses que no acostumen a passar-te pel cap.
    Bé, potser m'animaré a fer-me un blog jo també, pero es que em fa molta mandra..

    Ara m'has fet agafar ganes de menjar un donut...

    ResponElimina